Historie auto

Ben je van plan een tweedehands auto te kopen dan is het altijd verstandig om daarbij een aantal zaken goed in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je ongewild een gestolen of omgekatte auto koopt. Wanneer je rondrijdt in een auto die als gestolen staat geregistreerd kan dit voor grote problemen zorgen. Weliswaar is de koper beschermd als hij kan aantonen dat hij te goeder trouw de auto gekocht heeft, maar je zou het als goed burger niet moeten willen. En er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je ongewild een auto koopt die is gestolen.

Check de historie van een tweedehands auto

Je kunt aan de hand van het chassisnummer en het kenteken de historie van een auto controleren. Aan de hand van het kenteken kun je veel te weten komen over de auto. Allereerst uiteraard het merk, type, kleur en bouwjaar dat bij dit kenteken hoort. Dit moet in ieder geval overeen komen. Verder kun je aan de hand van het kenteken de historie van de auto controleren. Hoe vaak is de auto van eigenaar gewisseld? En, ook heel belangrijk: wat is de schadehistorie van de auto? Er is een bekend arrest van de Hoge Raad van 1991. Dit ging over een auto die door een particulier was gekocht van een handelaar. De koper had het kenteken niet gecheckt en zodoende was zij niet op de hoogte van het feit dat de door haar gekochte auto betrokken was geweest bij een ernstig ongeval. De verzekeraar van de toenmalige eigenaar had de auto vanwege de aanzienlijke schade Total loss verklaard. De autohandelaar had dit niet aan de koper verteld, evenmin dat de ontstane schade niet volledig was hersteld. De Hoge Raad oordeelde dat de handelaar in gebreke was gebleven vanwege het niet melden van de schade. Maar ook de koper ging niet vrijuit. Zij had volgens de Hoge Raad het kenteken van de auto moeten controleren. Dan had zij namelijk de schadehistorie gezien en was zij hiervan op de hoogte geweest. Het is dus zeer belangrijk om bij de aankoop van een tweedehands auto aan de hand van het kenteken deze informatie na te gaan want je hebt als koper hierin een eigen verantwoordelijkheid. De schade- en onderhoudshistorie controleren kan op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) aan de hand van het kenteken van de auto.

Welke informatie kun je controleren aan de hand van het kenteken?

Je kunt met behulp van het kenteken de nodige informatie over een auto achterhalen. Wanneer je op de website van de RDW het kenteken invoert krijg je allereerst te zien om welke auto het gaat. Merk, type, bouwjaar en kleur worden vermeld. Ook heel belangrijk: Via deze check kun je zien of de auto als gestolen staat geregistreerd. Wanneer je willens en wetens een gestolen auto koopt ben je mede schuldig aan heling en kun je hiervoor worden vervolgd. Daarnaast zie je gedetailleerde informatie over de auto. Controleer deze op juistheid. Bij een aantal categorieën staat 'opvragen'. Wanneer je hierop klikt word je doorverwezen naar een volgend scherm. Daar kun je onder andere schaderapporten, kilometerstand en gedetailleerde waardebepaling opvragen. Hier zijn kosten aan verbonden, maar wanneer je een paar duizend euro voor een auto betaalt zijn deze kosten te verwaarlozen. Alle beschikbare informatie kan je een goed beeld geven van de auto en zijn verleden. Vooral het onderhouds- en schadeverleden kan een belangrijke indicatie zijn van hoe er met de auto is omgegaan sinds hij nieuw uit de garage kwam.

En wat als de auto is 'omgekat'?

Criminelen maken bij het verduisteren en verhandelen van gestolen auto's soms gebruik van het zogenaamde 'omkatten'. Hiervoor worden auto's gebruikt die total loss zijn verklaard en waarvan het kenteken is ingenomen omdat zij niet meer kunnen worden hersteld. Criminelen gebruiken het chassisnummer van zo'n auto en vervalsen hiermee de papieren van een gestolen auto. De gestolen auto neemt hiermee de 'identiteit' van de total loss verklaarde auto over. Vaak wordt het originele chassisnummer van de gestolen auto opzettelijk onleesbaar gemaakt. Wanneer je een tweedehands auto koopt en het chassisnummer is niet leesbaar, dan moet er een alarmbel gaan rinkelen. Vooral als de verkoper hierover geen duidelijk verhaal heeft. Je kunt via de merkdealer of via internet achterhalen waar je het chassisnummer van een bepaald merk auto kunt vinden. Het kan zijn dat het nummer is verdwenen door een reparatie, maar dit moet dan vermeld staan in de historie van de auto, die je kunt opvragen aan de hand van het kenteken op de website van de RDW. Een erkende garagehouder zal nooit opzettelijk een chassisnummer onleesbaar maken.